Fietsroutes

Bierfietsroute – 30,4 km (Deinze, Machelen-aan-de-Leie, Zulte)

In de Oost-Vlaamse Leiestreek gidst het fietsnetwerk je door het wondermooie Deinze en charmante Machelen-aan-de-Leie. Je komt op adem in de taproom van een lokale brouwerij, of aan de leukste toog van de streek.

Terrasjes Fietsroute – 42,7 km (Deinze – Sint-Martens-Latem – Gent)

Je trapt door Deinze, Sint-Martens-Latem en Gent. Langs de waterkant ontdek je idyllische terrasjes waar je zalig uitblaast. Ook kunstliefhebbers halen hun hart op tijdens deze route. Want je rijdt langs enkele van de meest gerenommeerde musea van Deinze en omstreken.

Korte Keten fietsroute – 50,3 km (Deinze – Deurle – Machelen-aan-de-Leie)

Hop van de ene hoeve naar de andere en scoor verse ingrediënten, recht vanop het veld. Je bent 49,2 kilometer onderweg en maakt gebruik van de knooppunten van het fietsnetwerk. Na een deugddoende tocht vul je je koelkast met de lekkerste streekproducten van het seizoen. En bereid je een tongstrelende maaltijd!

Bij de heren van Nevele fietsroute – 54 km (Deinze – ook wel Filips van Montmorency Route)

Merendree pronkt met een indrukwekkende kastelengordel, met het kasteel Ten Walle, het kasteel van Melderen en kasteel Velde of het ‘roze kasteel’. De klim op de Molenberg (knooppunt 55) vergt enige inspanning, maar de top biedt een indrukwekkend uitzicht over het natuurdomein Oude Kalevallei. In Hansbeke kan je niet naast de blauw-witte luikjes kijken, die verwijzen naar het kasteelverleden van het dorp.

Eco-cyclo Tour – 51,7 km (Deinze – Zulte)

Trap door Deinze en ontmoet de meest duurzame ondernemers van de streek. Je vat je tocht aan bij het atelier van SThout, waarna je langs de groene domeinen van Purfruit, De Zonnekouter en De Wassende Maan zoeft. Honger gekregen? Donza en Foodbart schotelen je hun ecologische keuken voor.

Fietsen in een inspirerend landschap – 100,1 km (Deinze – Zulte – Sint-Martens-Latem – Gent)

Het Leielandschap charmeert met rijen knotwilgen, watertjes waarin treurbomen zich spiegelen, idyllische dorpjes en bloemrijke bermen. Geen wonder dat zoveel kunstenaars hier zo graag vertoefden.
Deze fietsroute van Deinze naar Gent rijgt de meest inspirerende landschappen in de Oost-Vlaamse Leiestreek aan elkaar. Waarom? Daarom! Schilderachtige landschappen, een idyllische sfeer, de lievelingsplekken van kunstenaars en creatieve, hippe Leiespots.

Leiestreek Fietsroute – 58,5 km (Deinze – Sint-Martens-Latem – Gent – De Pinte)

Ontdek de mooiste hoekjes van de Leiestreek tussen Gent en Deinze, in een landschap dat talloze kunstenaars inspireerde. Bekijk hun werken in de musea langs de route en fiets door pittoreske dorpjes zoals Deurle en Sint-Martens-Latem. Onderweg kan je het prachtige Kasteel Ooidonk bezoeken. Deze route werd verkozen als de populairste Oost-Vlaamse fietsroute.

Milieu fietsroute – 50 km (Deinze – Nazareth – Gavere – Kruisem)

‘Reizen om te leren’ is het motto van deze fietsroute. Er is veel aandacht voor onze relatie met het leefmilieu voorbij een waterzuiveringsstation en het natuur-educatief centrum De Kaaihoeve. De route slingert zich langs mooie stukjes natuur.

Kunst in de Oost-Vlaamse Leiestreek – 36,3 km (Deinze – Sint-Martens-Latem – Machelen-aan-de-Leie)

Deze fietsroute start in het centrum van Deinze, de toegangspoort tot de Oost-Vlaamse Leiestreek. Je fietst door de charmante dorpen Machelen-aan-de-Leie en Deurle. Zo kom je langs 3 grote kunstmusea, die in de zomer van de even jaren samen de Biënnale van de Schilderkunst organiseren.

Fietsen langs het water – 38,5 km (Deinze – Zulte)

Trappen met zicht op de Leie, de Schelde of een van de kanalen. Het blijft een hit. Want al fietsend langs dat water krijg je het ene na het andere mooie plaatje geserveerd. Dé streektopper is deze fietstocht in Deinze.

Kalevalei Fietsroute – 45,2 km (Deinze – Gent – Aalter)

Fiets van Bellem tot Mariakerke langs kastelen en door de Oude Kalevallei. Op deze fietstocht krijg je een mooie afwisseling tussen natuur en cultuur, rust en bruisende dorpjes en tussen verharde en onverharde wegen.

Georges Dheedene Fietsroute – 48 km (Zulte-Kruisem – Oudenaarde)

De Zultse kunstschilder Georges Dheedene (1909-1973) was een zeer getalenteerde en succesrijk portret- en Leieschilder. Het is gekend dat Dheedene de inspiratie voor zijn werken steeds in zijn onmiddellijke omgeving zocht. De fietsroute van 48 km situeert zich grotendeels in het mooie lichtglooiende landschap van de Vlaamse Ardennen dat zich uitstrekt tussen Zulte en Oudenaarde. De weidse zichten van de Scheldevallei en passages door schilderachtige dorpjes zoals bijvoorbeeld Moregem en Nokere zullen de fietstoerist ongetwijfeld weten te bekoren.

Roger De Backer Fietsroute – 23 km (Deinze – Zulte)

Roger De Backer was een kunstschilder die in de eerste helft van de twintigste eeuw de Leie, het Leielandschap en vooral ook Machelen-aan-de-Leie op een sterk aangevoelde en intimistische manier plastisch heeft weergegeven. Met de fietsroute krijg je de kans kennis te maken met het oeuvre van kunstschilder Roger De Backer en te genieten van wat Machelen-aan-de-Leie en de omliggende Leiedorpen aan historisch patrimonium en schitterende natuur te bieden hebben.

Bier in de Leiestreek (Bron © Westtour)

In de nieuwe, gratis pocket ‘Bier in de Leiestreek’ staan vier verrassende fietsroutes die je langs de leukste bieradresjes van de Leiestreek brengen. Onderweg ontdek je sfeervolle cafés, restaurants en brouwerijen waar je kan genieten van karaktervolle streekbieren.

Mandeldal Fietsroute – 44 km (Waregem – Oostrozebeke – Ooigem – Tielt – Deinze)

Je verkent het valleilandschap van de Mandel en de Leie. De streek vormt een uitgesproken landbouwgebied. Je start vanuit Sint-Baafs-Vijve en de route leidt je naar de oevers van de Leie. Verderop gaat het naar Oostrozebeke en naar de Tieltse Poelberg. Vervolgens buigt de route af in de richting van Oost-Vlaanderen om in Wontergem opnieuw de Leie te bereiken. Hoogtepunt vormt de oude Leiearm te Ooigem, een onverwachte groene oase in het steeds sterker verstedelijkt gebied rond Waregem.

Gentse Groenpolen Fietsroute – 36,4 km (Gent)

Gent, dat is citytrippen in een stad boordevol cultuur, erfgoed, trendy horeca en ‘vree wijze’ terrasjes. Maar er liggen ook ook enkele verrassende groenpolen op fietsafstand, zoals de Gentbrugse Meersen en het Parkbos.

Stalen ros van heer Borluut Fietsroute – 49,4 km (Gent)

Met ‘Het Stalen Ros van Heer Borluut’ leiden we je langs de Keizerpoort de Schelde over, voor een zuidelijke fietslus in de groene rand rond Gent. Ga fietsen en ontdek het Gent van Jan Van Eyck in het Gent van vandaag.

Wil je nog meer fietsroutes? Bezoek dan zeker een DEZE LINK