Musea

De Mudel, Deinze

De collectie van het huidige ‘Museum van Deinze en de Leiestreek’ bestaat -zoals de bedoeling was bij de oprichting – enkel uit werken gemaakt door kunstenaars die gewoond en/of gewerkt hebben in de streek rond de Leie.
Deze geografische beperking is een bewuste en doordachte keuze geweest. Door die begrenzing doet zich binnen de verzameling geen versnippering voor, hetgeen aangewezen is voor een eerder klein museum. Dit maakt van het Museum van Deinze een streekmuseum, doch met een nationale en zelfs internationale uitstraling.

Het museum Dhondt – Dhaenens (Deurle)

Het museum Dhondt-Dhaenens biedt een culturele mozaïekbeleving in de landelijke luwte rond Gent. Een geheimtip om de hoek waar je in alle rust de essentie van kunst kan ervaren.

Roger Raveel Museum (Machelen-aan-de-Leie)

Roger Raveel wordt beschouwd als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na de Tweede Wereldoorlog.

Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne (Sint-Martens-Latem)

De collectie van het museum bevat kunstwerken uit de grote klassieke periode van het Leiedorp Sint-Martens-Latem en omvat werken van de vroege verkenners (Xavier De Cock), de eerste Latemse groep (bv. Valerius de Saedeleer, George Minne), de tussenfiguur Albert Servaes en de tweede Latemse groep (bv. Leon De Smet). In de ‘schaapstal’ vinden geregeld tijdelijke exposities of lezingen plaats die een link hebben met Sint-Martens-Latem. Indien mogelijk wordt het museum ingeschakeld binnen het samenwerkingsverband met andere musea in de Leiestreek.

Het Kuipersmuseum, Nevele

Het Kuipersmuseum Nevele is een museum waar kuipersmateriaal van vroeger tentoongesteld wordt. Naast een regulier bezoek kan de bezoeker ook een demonstratie bijwonen.

Museum Rietgaverstede, Nevele

Streekmuseum Rietgaverstede presenteert zich als de schatkamer van de geschiedenis van Nevele. Het museum schenkt onder meer aandacht aan Nevele in de prehistorie en in de mideleeuwen met een literaire afdeling met handschriften van Cyriel Buysse. Het Streekmuseum Rietgaverstede is gelegen aan de Camille Van der Cruyssenstraat 60, Nevele (Deinze).